Ortopædkirurgiske sygeplejersker er meget aktive med præsentationer på diverse konferencer og kongresser. På denne side vises nogle af de postere, som er præsenteret såvel nationalt som internationalt.
“Tell me, so I understand”: A nurse-led nutritional intervention to improve wound healing in patients with leg ulcers – A feasibility study
Et feasibility-studie der testede 'SNAK' (SårheliNg, diAlog, Kost) interventionen i en ambulant sårklinik. Vi fandt, at interventionen var gennemførlig, acceptabel og nemt integreret i klinikbesøg.
Development of a nurse-led nutritional intervention to improve the wound healing in patients with leg ulcers
At integrere ernæring i behandlingen af patienter med bensår under ambulante besøg kan forbedre sårhelingen og forhindre, at bensår udvikler sig til amputation. Vores studie har derfor til formål at undersøge sygeplejerskers, patienters og pårørendes syn på ernæring og sårheling samt at identificere potentielle sygeplejerskeledede ernæringsinterventionskomponenter til patienter med bensår i en ambulant klinik. Ud fra vores resultater foreslår vi en ernæringsintervention, der omfatter et visuelt dialogværktøj, informationsbrochurer til patienter og pårørende om emner relateret til ernæring og sårheling samt proteintilskudsdrikke.
Det må vi kunne gøre bedre: At forbedre pinpleje procedure for patienter med ekstern fiksation på underekstremiteter
Erfaringer med sårproduktet og et besøg i England satte gang i et udviklingsprojekt på ortopædkirurgisk afdeling, OUH. Halvandet års forberedelse og aktiv inddragelse af patienter og klinisk personale betød ændring i behandlingen af sårpleje og udarbejdelse af materiale til patienter og personale. Det opleves mere håndterbart for sygeplejerskerne og har betydet tidsbesparelse på hospitalet og i kommunen. Samtidig er det vigtigt for patienternes komfort og mindre smertefuldt. Posteren blev præsenteret og vandt prisen for bedste poster på FSOS-konferencen 2023.
Free E-book for Orthopaedic Nursing - A Collaborative Project Across Denmark
Der var stor international interesse for e-bogen om ortopædkirurgisk sygepleje på ICN Congress 2023 i Montreal, Canada. Til kongressen var der 5670 sygeplejersker fra 115 lande der deltog. 126 af sygeplejerskerne var fra Danmark. Til kongressen var der specielt interesse for de tværregionale forfatterteams bestående af ortopædkirurgiske sygeplejersker fra hele landet. Posteren blev præsenteret af Tine Kjøller Varmarken og Gitte Schmidt.
E-bogen omhandler evidensbaseret sygepleje til den ortopædkirurgiske patient. Bogen kan bruges af alle ortopædkirurgiske afdelinger i Danmark og kan bl.a. bruges til onboarding af nye sygeplejersker eller studerende. E-bogen kan findes på VIDOKS' hjemmeside.
Vi klæder vores kollegaer på til den mangfoldige sygepleje: Pre- og onboarding
Det kræver skærpet opmærksomhed på pre- og onboarding at få besat vakante stillinger. Ortopædkirurgien på AUH har derfor revideret det eksisterende introduktionsprogram. Posteren er blevet præsenteret på FSOS konference 'Det mangfoldige ortopædkirurgiske sygepleje' anno 2023.
A Web-program and an Action Guide for patients with anterior cruciate ligament injuries
Posteren blev præsenteret til DOS 2021.
Posteren er en præsentation af et tværfagligt brugerinddragende projekt, hvor korsbåndsskadede patienter var med til at identificerer områder og udvikle et web program, som alternativ til et obligatorisk og standardiseret præoperativt informationsmøde på sygehuset.
Web programmet indeholder stort set alt omkring et korsbåndsforløb og er en blanding af tekst, foto, tegnefilm og videofortællinger samt fysinstruktioner. Yderligere indeholder programmet en handleguide, hvor patienterne kan hente vejledning og råd til at håndterer eventuelle problemer postoperativt
For os har det været en stor succes og øjenåbner ift. at lytte og medinddrage patienterne i udviklingen af en ny og tidsvarende informationsform, hvor patienternes ønsker og behov samt deres it kompetencer bliver udnyttet.
Hvordan får sygeplejersker let adgang til viden om sygepleje til den ortopædkirurgiske patient?
Posteren beskriver udviklingen og tilblivelsen af en E-bog om sygepleje til den ortopædkirurgiske patient. Formålet med E-bogen er sikre fri adgang til ny, evidensbaseret og klinisk relevant viden til sygeplejestuderende og sygeplejersker i ortopædkirurgiske afdelinger.
Et bredt funderet, nationalt samarbejde mellem alle ortopædkirurgiske afdelinger i Danmark har gjort det muligt at udvikle og distribuere en elektronisk lærebog - en E-bog.
Understandings of and experiences with evidence-based practice in practice
Studiet undersøger ortopædkirurgiske sygeplejerskers oplevelser af at arbejde med evidensbaseret praksis i praksis. Posteren er præsenteret på Amager og Hvidovre Hospitals sygeplejesymposium 2019 samt på skandinavisk NFSO konference 2021 og skal præsenteres på Nordic Conferende in Nursing Research i efteråret 2021.
Undersøgelsen er ligeledes publiceret: Halberg, N., Assafi, L., & Nørholm, V. (2021). Understanding of and experiences with evidence-based practice in practice among nurses in a surgical department: A constructivist approach. Journal of Clinical Nursing, 30(3-4), 488-498.
A study of nurses' experiences with a postgraduate course over eight years
Studiet undersøger ortopædkirurgiske sygeplejerskers oplevelser med et postgraduat udviklingsforløb hen over otte år. Posteren er præsenteret på skandenavisk NFSO konference 2021 og på Amager og Hvidovre Hospitals sygeplejesymposium 2019.
Reducing post-surgical swelling and pain after total knee arthroplasty: a pilot study
I et randomiseret kontrolleret pilotstudie undersøgte vi effekten af kompressionsterapi på postoperativ hævelse og smerter, efter indsættelse af en total knæalloplastik, hos patienter med BMI ?30 kg/m²".
Studiet blev udført i Center for Planlagt Ortopædkirurgi på Næstved Sygehus, fra december 2017 til marts 2018.
Research is everybody's business er titlen på et projekt og et samarbejde mellem en engelsk gæsteprofessor og en dansk ortopædkirurgisk afdeling. Projektets formål var at udbygge forskningskapaciteten på afdelingen samtidig med at forsknings- og udviklingskulturen skulle fremmes.
Plejepersonalet blev støttet i at identificere områder i deres daglige praksis, som kunne forbedres og søge litteratur, som kunne implementeres i praksis. Via projektet med internationalt netværk kunne plejepersonalet føle sig mere sikre og kompetente til at engagere sig i en evidensbaseret tilgang til sygeplejepraksis.
Incidence ofurinary tract infection after surgery for fractured hip
Studiet undersøgt incidensen af nosokomielle urinvejsinfektion hos patienter opereret for hoftefraktur og plejepersonalets adherence til patientforløbet for patienter med hoftenær fraktur i forhold til tidlig mobilisering.
Studiet er udført på to ortopædkirurgiske afsnit i Hjørring og Farsø.
30 days readmission after hip fracture is preventable
Projektet Kom Trygt Hjem gennemføres i samarbejde med to kommuner, hvor vi implementerede et systematisk program efter udskrivelsen af patienter med hoftenær fraktur til plejehjem.
Programmet består af tre dele: daglig observation af patienten med måling af værdier, smertescore, væskeskema mm, besøg af akutsygeplejerske 3 og 6 dage efter udskrivelsen og efter behov samt en åben indlæggelse, hvor hospitalet er behandlingsansvarlig, forestår behandling af komplikation og superviserer personalet i primær sektor.
Tre andre kommuner i optageområdet er kontrolgruppe. De foreløbige resultater viser, at det systematiske program betyder tidlig opsporing af kritisk sygdom. Den tidlige opsporing forebygger genindlæggelser og død.
Optimizing the clinical pathway for patients with Lower Limb Amputation (LLA)
Vi har gennemført en retrospektiv journalgennemgang (audit) på 142 patienter og et fokusgruppeinterview med fem patienter med crus- eller femuramputation. Formålet med audit var, at undersøge om vi gennemførte vores standard behandling og formålet med fokusgruppeinterviewet var, at høre patienternes erfaring med indlæggelsesforløbet og tiden efter udskrivelsen.
Audit viste, at patienterne gennemsnitligt var 72 år, 64% var mænd og 90 % havde vasculære lidelser. Mortaliteten var 14% efter 30 dage og 30% efter 1 år. Ingen patienter fik alle elementer af standardbehandlingen.
Fokusgruppeinterviewet viste, at patienter var fokuseret på træning efter udskrivelsen for at kunne klare daglige aktiviteter og de oplevede udfordringer med træning efter udskrivelsen.
Involvement of relatives to cognitive impaired patients at the Surgical Department
Posteren beskriver, hvordan brugen af HINDØ scoring og involvering af pårørende til kognitiv sårbare hoftefraktur-patienter kan skabe større tryghed hos patienten i det perioperative døgn, således at vedkommende ikke ændrer sit samtykke til operation på operationsgangen. Det har givet et roligere patientforløb, samt større tilfredshed blandt pårørende og plejepersonale.
How do nurses experience job rotation to provide continuity to patients treated according to fast track
Posteren beskriver et studie, der har undersøgt sygeplejefagligt personales oplevelser med en jobrotation mellem operationsgang og sengeafsnit, og som derved følger den elektive ortopædkirurgiske patients indlæggelsesforløb.
Studiet er sidenhen beskrevet i følgende artikel: Halberg N, Assafi L, Kammersgård G, Jensen PS. "Wow I had no idea"-How job rotation is experienced by nurses caring for elective orthopaedic patients: A qualitative study. J Clin Nurs. 2019;00:1-12.
Tværfaglig planlægning og organisering af mobiliseringen til patienter med hoftefraktur
I det accelererede operationsforløb indgår mange tværfaglige samarbejdspartnere, hvilket skaber et mere komplekst patientforløb og medfører større krav til glidende overgange imellem specialerne.
Projektet undersøger, om en optimering af organisering og planlægning af den akutte hoftefrakturpatients mobilisering inden indtagelse af mad, væske og medicin om morgenen kan optimere det tværfaglige samarbejde.
Posteren viser arbejdet med at få etableret en tværfaglig dagkirurgisk enhed.
Den beskriver samspillet mellem breddefaglige, dybdefaglige og den sociale kompetence i plejepersonalets kompetencer. Et samspil som nødvendiggøres af den udvikling og omstrukturering, der sker i sundhedsvæsnet, hvor flere og flere operationer forventes at forgå i dagkirurgisk regi.