Dansk formål

At beskrive hvorledes patienter, som får foretaget rygkirurgi oplever deres situation fra beslutningen om operation er taget til de lever deres dagligdags liv igen.

Dansk resumé

Baggrund

Mange patienter lever med kroniske rygsmerter i årevis med store gener til følge. Flere internationale studier peger på, at mellem 15 - 40 % af de patienter, som tilbydes en operation ikke kan forvente en signifikant bedring i deres tilstand. Beslutningen om en operation giver på den ene side håb om et liv med mindre smerter og et mindre påvirket liv. På den anden side skaber det usikkerhed og bekymring for, hvordan livet efter en operation vil forme sig.

Metode

Metoden er kvalitativ og data indhentes fra observationer og 2 semistrukturerede interviews med 10 patienter i alderen 48-82 år. Det første interview fandt sted to til tre dage efter operationen og det andet interview fandt sted ca. to måneder efter operationen.

For at supplere interviewmaterialet blev interaktionen mellem patienter og de sundhedsprofessionelle observeret.

Resultater

Beslutningen om operation bringer håb om at få et normalt liv igen, og om at blive en mere ressourcefuld person i relation til partner, venner og kollegaer. Beslutningen skaber en følelse af lettelse. Efter operationen oplever nogle af patienterne usikkerhed og et svækket selvbillede og problemer med at finde mening med livet.

Konklusion

Beslutningen om at blive opereret gør, at patienterne må re-definere sig selv, hvilket er kritisk vigtigt, at patienterne gøres opmærksom på i den præoperative kommunikation med de sundhedsprofessionelle. Et antal patienter lider af angst og depression både før og efter operationen, hvilket gør det essentielt at personalet er i dialog med patienterne om, at dette kan opstå, og at det har stor betydning at drøfte med patienterne, hvad der er betydningsfuldt i deres dagligdag.

Bemærkninger

Studiet inddrog kun et begrænset antal patienter, men selvom resultaterne ikke kan generaliseres, kan de bidrage med væsentlig viden om, hvad der opleves betydningsfuldt for en ortopædkirurgisk patient, som får foretaget rygkirurgi.