Dansk formål

  1. At beskrive betydningen af animeret information på præoperativ nervøsitet.
  2. At beskrive karakteristika for patienter, hvis præoperative nervøsitet hhv. reduceres eller ikke reduceres af animeret information.

Dansk resumé

Baggrund

Accelererede patientforløb er udviklet som en koordineret multifaktoriel intervention, hvor patientuddannelse er en af faktorerne. Men i takt med at indlæggelsestiden er faldet, er tiden som patienten har til at stille spørgsmål og tilegne sig viden i blevet tilsvarende kortere.

Undersøgelser har vist at animeret information har en konstruktiv effekt på præoperativ nervøsitet og kan forbedre indlæringsevnen. Dette er dog ikke blevet påvist i forbindelse med det accelererede patientforløb, hvilket er baggrunden for denne artikel. Udgangspunktet er patienter, der skal gennemgå operation med total hoftealloplastik (THA).

Metode

Undersøgelsen er lavet ud fra et kvantitativt før og efter studiedesign. I alt deltog 32 patienter der skulle igennem en operation med THA.

Resultater

Der ses en gennemsnitlig reduktion af patienternes angst på 8 % efter visning af animationen, målt på en VAS skala. 19 % oplever ingen ændringer og 44 % oplever en øgning af deres angst. Altså, ses det at 63 % ikke opnår reduktion, eller ikke oplever ændringer i deres angst. Der ses en tendens til at lavtuddannede og særligt angste, har størst effekt af animationen.       

Konklusion

En animation kan for nogle patienter, mindske angsten præoperativt forud for en operation med THA.Dog er resultaterne tentative og bør undersøges yderligere.

Bemærkninger

Artiklen har nogle svagheder, da undersøgelsen og antallet af deltagere er meget lille set i forhold til det kvantitative studiedesign. Gennemsigtigheden er ligeledes svag, da vi mangler informationer om animationen er supplement eller erstatning for præoperativ undervisning.

Artiklen kan anvendes til at vække interesse og belyse sundhedspersonale om, hvordan man bedst muligt kan informere patienter præoperativt således at, deres læringsforudsætninger kommer med i betragtning.