Gennem de sidste 20 år er ortopædkirurgiske patientforløb kontinuerligt blevet optimeret gennem udvikling af standardiserede og systematiserede behandlingspakker (2). Patienten mobiliseres hurtigt efter operation for at undgå komplikationer som nedsat lungefunktion, tab af muskelfunktion (5-7 % pr uge) og tromboemboliske komplikationer (3).
Pleje og behandlingsforløb for den ortopædkirurgiske patient er også optimerede og accelererede, så indlæggelsestiden ofte kun varer få dage, eller indgreb foretages som dagkirurgi eller ambulant.
En fordel ved accelererede indlæggelsesforløb er, at patienten hurtigt kommer hjem i egne omgivelser, hvilket særligt har betydning for ældre skrøbelige patienter, der har høj risiko for at udvikle funktionstab, infektioner og kognitiv forvirring. Dette betyder også, at der er kortere tid til at varetage sygepleje til patienten, ligesom det fordrer, at der skabes sammenhæng i patientforløbene både på tværs af sektorer og gennem flerfagligt/multidisciplinært samarbejde.
Et fast track-program har til formål at forbedre det perioperative forløb for kirurgiske patienter og har medført sundhedsøkonomiske gevinster og samtidig forbedret patienttilfredsheden (4). Programmet er primært udviklet til elektive patientforløb, men konceptet er udfoldet i de øvrige forløb. Fast track-konceptet er et velbeskrevet og evidensbaseret behandlingskoncept, hvor der arbejdes multidisciplinært med en forståelse af, at mange faktorer kan påvirke patientforløbet (5–7). Det accelererede operationsforløb medfører optimerede behandlingsforløb med hurtigere restitution af organfunktioner med deraf følgende nedsat behov for hospitalisering og rekonvalescens samt nedsat morbiditet (8).
Fast track-programmets bagvedliggende filosofi er, at alle patienter, uanset alder, konkurrerende sygdomme etc., skal tilbydes den til enhver tid bedste behandling og sygepleje. Dette realiseres gennem følgende 5 indsatsområder:
- Øget patientinddragelse og tidlig målrettet information om forløbet og planlægning af udskrivelse
- Reduktion af stressrespons ved anvendelse af spinal anæstesi, som blokerer kirurgisk stressrespons og smertesignaler
- Tidlig, målrettet og sufficient smertebehandling, hvilket reducerer det ellers forøgede iltbehov, som opstår pga. øget belastning af hjerte, lunger og øvrige organer som respons fra operation
- Tidlig tværfaglig indsats ift. tidlig postoperativ mobilisering og genoptræning mhp. forebyggelse af tab af muskelmasse og muskelfunktion, som er af stor betydning for generhvervelsen af mobilitet og ADL-funktion (Almindelig Daglig Levevis)
- Tidlig og sufficient ernæring