Dansk formål
Formålet med undersøgelsen er, at finde ud af hvilken effekt musik har på angst og postoperativ smerte for en gruppe elektive rygpatienter på Taiwan Veteran Hospital.
Dansk resumé
Baggrund
Interessen for musikterapi som alternativ behandlingsform mod forskellige psykiske og fysiske fænomener, er steget de seneste år. Dette kommer til udtryk i forskellige videnskabelige studier, som viser at musikterapi løfter humøret og virker afslappende og angst lindrende. I denne artikel henvises til et studie hvor det konkluderes, at musikken har positiv virkning på det parasympatiske nervesystem, og gør unge patienter mere afslappede. I andre forskningsprojekter beskrives, at den ortopædkirurgiske patient ofte oplever angst i forbindelse med operation. Derfor er det relevant at undersøge musikterapiens virkning på den ortopædkirurgiske patient.
Metode
Artiklen beskriver et kvantitativt studie, der tager udgangspunkt i et quasi-eksperiment. Der indgik 60 elektive rygpatienter fordelt i en undersøgelsesgruppe og en kontrolgruppe med 30 i hver. Patienterne i undersøgelsesgruppen blev instrueret i at lytte til musik i 30 minutter x 2 på fastlagte tidspunkter, og derudover opfordret til at lytte til musik når de ellers havde lyst.
Oplevelsen af smerte og angst blev målt på 2 parametre: en fysiologisk og en oplevelsesmæssig. Data var: Blodtryk, puls, urin kortisol, urin adrenalin og urin noradrenalin, samt smertescore på VAS og angstscore med scoringsredskabet STAI.
Herefter blev der lavet statistisk analyse på de indsamlede data, for at kunne sammenligne kontrol og undersøgelsesgruppens værdier postoperativt.
Inklusionskriterier
- alder >18 år
- evne til at kommunikere
- villige til at deltage i studiet
Eksklusionskriterier
- mentalt eller kognitivt handicap
Resultater
Der blev fundet statistisk signifikant forskel på undersøgelsesgruppen og kontrolgruppen i forhold til smerte ved brug af VAS score. Dette stemmer overens med fund i andre studier. Resultaterne for dette studie viser en tendens til lavere angst ved STAI score i undersøgelsesgruppen. Resultatet var ikke statistisk signifikant i modsætning til resultater i andre studier. Der blev ikke fundet nogen signifikante forskelle i forhold til blodtryk, puls og koncentration af kortisol, noradrenalin og adrenalin i urinen. Dog fandt man at patienterne i undersøgelsesgruppen havde lavere blodtryk end kontrolgruppen en time efter operationen.
Konklusion
Studiet konkluderer, at der ikke er nogen signifikante forskelle i de fysiologiske data, men at der var en tendens til at musikterapi påvirkede patientens oplevelse af angst og smerter målt via. STAI og VAS positivt.
Bemærkninger
Studiet har svagheder, idet et kvantitativt studie design kræver et større antal deltagere end de 60 deltagere i denne undersøgelse. Derudover er der svagheder i forhold til gennemsigtigheden omkring hvordan redskaberne er blevet brugt og hvordan deltagerne er blevet adviseret til at lytte til musikken.
Spørgsmålet er hvorvidt studiet kan overføres til dansk kontekst på grund af kulturelle forskelle mellem Danmark og Taiwan. Studiet kan anvendes til, at gøre det danske sundhedspersonale mere opmærksomme på musikterapi som supplement til den medicinske smertebehandling.